Reklama

Reklama
  • 1 woreczek ryżu,
  • 3 jajka,
  • zielony szczypior,
  • mąka,
  • sól,
  • oliwa do smażenia,
  • majonez

Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku pod przykrywką, tak aby napęczniał. W tym czasie, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szczypior kroimy w drobne krążki. Następnie wyciągamy ryż z woreczka i łączymy go z pokrojonym jajkiem i szczypiorem, dodając surowe jajko. Do całości wsypujemy 2 łyżki mąk. Przyprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo, aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Na koniec układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym szczypiorem. Wierzch, w zależności od gustu, ozdabiamy majonezem lub też nie. Kotleciki możemy podać dziecku na ciepło jak i tez na zimno :-)

Przepis nadesłany przez Milenę Skalską na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama