Kotleciki ryżowe z jajkiem i szczypiorkiem
Zobacz jak łatwym przepisem do wykonania są kotleciki ryżowe z jakiem i szczypiorkiem. To pyszne danie nadaje się na każdy obiad i z pewnością zachwyci wszystkich gości swoim smakiem. Zobacz jak zrobić kotleciki ryżowe z jakiem i szczypiorkiem.
- Milena Skalska
- 1 woreczek ryżu,
- 3 jajka,
- zielony szczypior,
- mąka,
- sól,
- oliwa do smażenia,
- majonez
Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku pod przykrywką, tak aby napęczniał. W tym czasie, jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szczypior kroimy w drobne krążki. Następnie wyciągamy ryż z woreczka i łączymy go z pokrojonym jajkiem i szczypiorem, dodając surowe jajko. Do całości wsypujemy 2 łyżki mąk. Przyprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo, aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Na koniec układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym szczypiorem. Wierzch, w zależności od gustu, ozdabiamy majonezem lub też nie. Kotleciki możemy podać dziecku na ciepło jak i tez na zimno :-)
Przepis nadesłany przez Milenę Skalską na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie