Reklama

Krem:

Reklama
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 banany,
  • kawałek laski wanilii
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki kaszy manny (może być tez drobna kaszka kukurydziana)
  • 1 szklanka mleka modyfikowanego (lub krowiego)
  • garść rodzynek

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • niepełna szklanka ksylitolu lub drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej

Krem
Kaszę ugotować na gęsto. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, a następnie udusić z dodatkiem wanilii lub upiec. Dodać cynamon. Banany obrać, również pokroić. Wszystkie składniki zmiksować. Podawać z owocami lub bakaliami. Wychodzą 2 miseczki.
Kremem można przełożyć również ciasto biszkoptowe (przepis niżej). W prostszej wersji mogą być również ułożone ciasno obok siebie biszkopty przeznaczone dla małych dzieci.

Reklama

Biszkopt
Jaja ubić z cukrem na parze (wstawić naczynie z masą do garnka z gotującą wodą) do momentu aż masa zgęstnieje. Następnie nadal ubijając, masę ostudzić. Dodawać powoli mieszając mąkę. Wlać do tortownicy. Piec w temperaturze około 180 C.

Reklama
Reklama
Reklama