Krem wiśniowy
Polecamy sprawdzony przepis na krem wiśniowy.
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 15:43
Reklama
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1/2 kg wiśni,
- 2 łyżki cukru,
- 2–3 białka,
- sok z 1/2 cytryny.
Reklama
Żelatynę namocz w chłodnej, przegotowanej wodzie. Wiśnie, opłucz, wydryluj, podgrzej aż do zagotowania. Do gorących owoców dodaj żelatynę, a gdy się rozpuści, wsyp cukier, dokładnie całość wymieszaj i wstaw do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć, ubij na sztywno białka, wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw w chłodzie. Krem wiśniowy podawaj tego samego dnia, np. na podwieczorek. Pięknie wygląda i smakuje ozdobiony bitą śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama