Reklama

Reklama
  • 400 g gotowanej cieciorki
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę chilli i odrobinę soli. Całość podsmażamy około 3 minuty na średnim ogniu i doprawiamy kminkiem oraz kolendrą. Do garnka wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy, dodajemy cukier, odrobinę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 9 minut. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszając gotujemy około 20 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem skrapiamy go odrobiną pasty sezamowej.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z cieciorki

Reklama
Reklama
Reklama