- 400 g gotowanej cieciorki
- 2 łyżeczki pasty sezamowej
- 750 ml bulionu warzywnego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, papryczkę chilli i odrobinę soli. Całość podsmażamy około 3 minuty na średnim ogniu i doprawiamy kminkiem oraz kolendrą. Do garnka wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy, dodajemy cukier, odrobinę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 9 minut. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszając gotujemy około 20 minut. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem skrapiamy go odrobiną pasty sezamowej.
Zobacz więcej przepisów na dania z cieciorki