Krem z kalafiora
Kalafior wcale nie musi być nudny. Wszystko zależy od podania. Warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza że jest prawdziwą bombą witaminową. Podanie go w formie zupy z natką pietruszki i orzechami będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację.
- mat. pras. Bakalland
- pęczek włoszczyzny
- główka kalafiora
- 50 ml śmietany 12%
- natka pietruszki
- 75 g orzechów włoskich, np. Chandler Bakalland*
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
*w zupie dla małego dziecka lepiej pominąć orzechy lub zmielić je bardzo drobno
Włoszczyznę obierz, kalafiora podziel na różyczki. Warzywa włóż do garnka z wodą. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą już ugotowane, wyjmij selera i korzeń pietruszki, a także liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe w garnku warzywa zblenduj i dodaj śmietanę. Tuż przed podaniem dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki oraz włoskie orzechy*.
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dziecka
*w zupie dla małego dziecka lepiej pominąć orzechy lub zmielić je bardzo drobno