Reklama

Reklama
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1/2 marchewki
  • ćwiartka cebulki
  • ząbek czosnku
  • 200 ml domowego bulionu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Cebulkę i czosnek pokrój w kosteczkę, przełóż do rondelka, dolej oliwę i duś przez chwilę. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną w talarki, podlej niewielką ilością wody i duś przez 5–6 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasady szypułek i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do warzyw. Gotuj całość do momentu powstania przecieru. Następnie dodaj bulion i przyprawy. Wymieszaj. Na koniec do zupki możesz dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Zupkę możesz podawać z ryżem, tradycyjnym makaronem lub kluseczkami kładzionymi.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zupki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama