Kremowa kartoflanka
Wypróbuj smaczną zupę krem z ziemniaków, boczku i warzyw. Ta potrawa zasmakuje całej rodzinie. Idealnie nadaje się na jesienne i zimowe obiady.
- materiały prasowe Knorr
- 175 g wędzonego boczku
- 1 por
- 1 kostka rosołu wołowego
- 5 sporych ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- 750 ml bulionu
- 250 ml śmietany
- 1 średnia marchewka
Wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Obieramy ziemniaki i cebulę, następnie kroimy je w kostkę i łączymy je z boczkiem. Wszystko smażymy około 10 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki, cebula i boczek smażą się, obieramy i kroimy w kostkę pozostałe warzywa, czyli pora i marchewkę. Razem ze składnikami z patelni wrzuć je do wysokiego garnka i zalej bulionem. Zupę przypraw majerankiem, dodaj kostkę rosołu wołowego i gotuj przez 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie. Gdy zupa będzie gotowa, zmiksuj ją blenderem. Na koniec zagęść ją śmietaną i zagotuj jeszcze raz.
Sprawdź inne przepisy na zupy