Reklama

Reklama
  • 175 g wędzonego boczku
  • 1 por
  • 1 kostka rosołu wołowego
  • 5 sporych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 750 ml bulionu
  • 250 ml śmietany
  • 1 średnia marchewka

Wędzony boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Obieramy ziemniaki i cebulę, następnie kroimy je w kostkę i łączymy je z boczkiem. Wszystko smażymy około 10 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki, cebula i boczek smażą się, obieramy i kroimy w kostkę pozostałe warzywa, czyli pora i marchewkę. Razem ze składnikami z patelni wrzuć je do wysokiego garnka i zalej bulionem. Zupę przypraw majerankiem, dodaj kostkę rosołu wołowego i gotuj przez 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie. Gdy zupa będzie gotowa, zmiksuj ją blenderem. Na koniec zagęść ją śmietaną i zagotuj jeszcze raz.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama