Reklama
  • 1/2 paczki ziemniaczanego purée,
  • 1/4 l mleka,
  • 200 g gotowanej zielonej fasolki,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • masło, olej, sól.

Reklama

Przygotuj purée według przepisu podanego na opakowaniu, z dodatkiem mleka, odrobiny masła i soli. Podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulkę. Osącz z oleju. Przetrzyj przez sito ugotowaną fasolkę, dodaj do purée i wymieszaj. Dodaj osączonego z oleju i pokrojonego na drobne kawałki tuńczyka i cebulkę. Wymieszaj dokładnie i zostaw do ostygnięcia. Uformuj podłużne krokieciki, obtocz w rozmąconym jajku i tartej bułce, smaż na gorącym oleju, aż się zarumienią. Podawaj na stół z plasterkami pomidora.
Nasz sposób:
Krokieciki będą bardziej kruche, jeżeli przygotujesz purée o konsystencji kremu. Smaż je na gorącym oleju w głębokiej patelni, na silnym ogniu, aby zarumieniły się z obu stron.

Reklama
Reklama
Reklama