Kruche pierniczki świąteczne
Kruche, korzenne, z cynamonową nutą - takie powinny być świąteczne pierniczki. Wypróbuj nasz przepis, twoja rodzina będzie zachwycona, a maluch chętnie pomoże przy dekorowaniu.
- Edyta Klubek
Na ciasto:
- 1kg mąki pszennej,
- 300g masła,
- 340g cukru,
- 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 żółtka,
- 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany.
Na lukier:
- 1 białko,
- 1-1,5 szklanki cukru pudru.
Masło podgrzej i dodaj do niego cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao, mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstaw masę do przestygnięcia. Sodę oczyszczoną rozpuść w 2 łyżkach wody, a następnie dodaj do przestudzonej masy. Dodaj pojedynczo żółtka i wymieszaj całość. Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Następnie połącz z powstałą wcześniej masą i zagnieć ciasto. Na koniec dodaj śmietanę, by uzyskać jednolite ciasto. Powstałe ciasto rozwałkuj nie za cienko (5-7 mm) i wykrawaj kształty. Piecz max. 10min. w temperaturze 180°C, a po wyjęciu zostaw pierniczki do ostygnięcia. Czas na lukier - białko zmiksuj z 1 szklanką cukru pudru. Następnie powoli dodawaj odpowiednią ilość cukru pudru, aby masa stała się dość gęsta i nie rozlewała się. Ostudzone pierniczki polukruj i udekoruj według uznania.
Zobacz inne przepisy na pierniki
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Edytę Klubek.