Na ciasto:

Reklama
  • 1kg mąki pszennej,
  • 300g masła,
  • 340g cukru,
  • 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 żółtka,
  • 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany.

Na lukier:

  • 1 białko,
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru.

Masło podgrzej i dodaj do niego cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao, mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstaw masę do przestygnięcia. Sodę oczyszczoną rozpuść w 2 łyżkach wody, a następnie dodaj do przestudzonej masy. Dodaj pojedynczo żółtka i wymieszaj całość. Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Następnie połącz z powstałą wcześniej masą i zagnieć ciasto. Na koniec dodaj śmietanę, by uzyskać jednolite ciasto. Powstałe ciasto rozwałkuj nie za cienko (5-7 mm) i wykrawaj kształty. Piecz max. 10min. w temperaturze 180°C, a po wyjęciu zostaw pierniczki do ostygnięcia. Czas na lukier - białko zmiksuj z 1 szklanką cukru pudru. Następnie powoli dodawaj odpowiednią ilość cukru pudru, aby masa stała się dość gęsta i nie rozlewała się. Ostudzone pierniczki polukruj i udekoruj według uznania.

Zobacz także

Zobacz inne przepisy na pierniki

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Edytę Klubek.

Reklama
Reklama
Reklama