Reklama

(porcja dla dwóch osób)

Reklama
  • 1 serek Almette fruit z jagodą i maliną
  • 6 ciasteczek maślanych shortbread
  • 1/2 opakowania jogurtu greckiego
  • 1 banan
  • 1 łyżka świeżych jagód lub borówek

Polewa karmelowa:

  • 100 g cukru
  • 100 g wody
  • 250 ml śmietanki 30%

Przygotuj mus: jogurt grecki z serkiem Almette fruit (konsystencja powinna przypominać mus). Pokrusz na mniejsze kawałki ciasteczka maślane.
Banana pokrój w plasterki, umyj jagody.
Przygotuj karmel: na patelni podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gotuj syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsaj delikatnie patelnią i dolej podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo możesz zrobić ozdobę z karmelu.
W salaterce ułóż po kolei: kruszonkę z ciasteczek, mus, banany i borówki. Na koniec polej całość karmelem.

Jak zrobić ozdobę z karmelu?

Rozłóż kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlej karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostaw do wystygnięcia ok. 3 minut. Formę odklej od papieru i dodaj, jako dekorację.

Przepis autorstwa Davida Gaboriauda.

Reklama

Zobacz inne przepisy na desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama