Kruszone ciasteczka maślane z musem i owocami
Kruszone ciasteczka maślane z musem serowo-jogurtowym i owocami? To brzmi bardzo smakowicie. Wypróbuj przepis na deser dla dzieci.
- materiały prasowe Almette
(porcja dla dwóch osób)
- 1 serek Almette fruit z jagodą i maliną
- 6 ciasteczek maślanych shortbread
- 1/2 opakowania jogurtu greckiego
- 1 banan
- 1 łyżka świeżych jagód lub borówek
Polewa karmelowa:
- 100 g cukru
- 100 g wody
- 250 ml śmietanki 30%
Przygotuj mus: jogurt grecki z serkiem Almette fruit (konsystencja powinna przypominać mus). Pokrusz na mniejsze kawałki ciasteczka maślane.
Banana pokrój w plasterki, umyj jagody.
Przygotuj karmel: na patelni podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gotuj syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsaj delikatnie patelnią i dolej podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo możesz zrobić ozdobę z karmelu.
W salaterce ułóż po kolei: kruszonkę z ciasteczek, mus, banany i borówki. Na koniec polej całość karmelem.
Jak zrobić ozdobę z karmelu?
Rozłóż kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlej karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostaw do wystygnięcia ok. 3 minut. Formę odklej od papieru i dodaj, jako dekorację.
Przepis autorstwa Davida Gaboriauda.
Zobacz inne przepisy na desery dla dziecka