Reklama
  • szklanka płatków owsianych
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 5 łyżek mąki (100 g)
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki miodu
  • garść orzechów laskowych

Reklama

Płatki owsiane lekko upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, i ostudź. Z orzechów, płatków, mąki, posiekanego masła i reszty składników zagnieć ciasto, przykryte włóż do lodówki na pół godziny. Uformuj około 30 małych kulek. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) blaszce. Każdą kulkę przybierz orzechem laskowym obranym ze skórki (by je obrać, wyłóż orzechy na blaszkę, wstaw do piekarnika nastawionego na grillowanie i piecz 3–4 minuty w 200–220°C. Gdy skórka popęka i ściemnieje, wysyp je na ściereczkę, zawiń i pocieraj, aż skórka się zetrze). Ciasteczka piecz w 170°C przez 10–12 minut.

Reklama
Reklama
Reklama