Kurczak z domowym pesto (potrawa z grilla)
Kurczak z grilla podany z domowym pesto z bazylii - moim zdaniem to jedna z najsmaczniejszych potraw w grilla, jakie jadłam. Dietetyczne i aromatyczne. Smacznego!
- Edipresse
Opublikowano: piątek, 29 kwietnia 2016 14:52
Reklama
Reklama
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- sól, pieprz
Na pesto:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka bazylii
- 10 ml oliwy
- 5 dag orzeszków piniowych
Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj razem z obranym czosnkiem. Orzeszki piniowe podsmaż na suchej patelni. Wszystko przełóż do malaksera, rozdrobnij i wymieszaj razem z oliwą.
Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Następnie wymieszaj z pesto. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu piersi z kurczaka z lodówki, upiecz je na rozgrzanym grillu 5-10 minut, od czasu do czasu obracając. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Zobacz inne przepisy na dania z kurczakiem dla dziecka
Reklama
Przepis: Beata Połatyńska
Reklama
Reklama
Reklama