Kurczak zapiekany w musztardzie
Kto nie lubi pieczonego kurczaka? Wypróbuj przepis na kurczaka zapiekanego w musztardzie - posmakuje całej rodzinie. Idealny pomysł na obiad.
- Edipresse
- pierś z kurczaka
- 5 młodych ziemniaków
- 10 dag fasolki szparagowej
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki bulionu
- natka pietruszki
- oliwa
- przyprawa do kurczaka
Mięso pokrój w mniejsze kawałki. Posyp przyprawą do kurczaka. Odstaw na 20 minut. Następnie obsmaż na oliwie.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj, następnie pokrój na cząstki lub połówki. Cebulę pokrój w piórka. Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była pół surowa.
W szerokim rondlu rozgrzej oliwę. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż się zrumienią. Śmietanę wymieszaj z bulionem i musztardą.
Mięso wymieszaj z ziemniakami, cebulą i fasolką, przełóż do formy żaroodpornej i zalej masą śmietanowo-musztardową.
Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.
Zobacz więcej przepisów na kurczaka dla dziecka