Lasagne z łososiem i szpinakiem
Lasagne to włoska potrawa, którą Polacy wprost uwielbiają. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis na lasagne z łososiem i szpinakiem to świetna propozycja na zdrowe, ale zarazem pyszne i efektowne danie, które zachwyci miłośników włoskiej kuchni oraz wielbicieli oryginalnych smaków.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Oiltalia, producenta oliwy z oliwek
- 12 arkuszy makaronu Lasagne
- 400 g sosu beszamelowego
- 400 g świeżego łososia
- 500g szpinaku mrożonego (w liściach)
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu i soli
- oliwa z oliwek
Szpinak uduś ok 10 min. na oliwie z oliwek przyprawiając solą i pieprzem. Nie redukuj wody - wchłonie w płaty makaronu podczas pieczenia. Łososia pokrój na plastry.
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek. Na spodzie ułóż cienką warstwę szpinaku, następnie płaty lasagne, warstwę beszamelu i warstwę łososia i szpinaku. W tej kolejności ułóż 3 warstwy kończąc warstwą beszamelu. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 40 minut pod przykryciem.
Zobacz więcej przepisów ze szpinakiem dla dziecka