Reklama

Reklama
  • 4 pomidory
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielona
  • 3 ogórki kiszone bądź małosolne
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 500 g kiełbasy jałowcowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-15 sztuk zielonych oliwek
  • przyprawa do leczo
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Papryki oraz pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę. Cebulę pokrój w tzw. piórka. Ogórki pokrój w plasterki. Bakłażana i cukinię umyj, pozostaw skórkę i pokrój najpierw na talarki, a potem na połówki. Czosnek zgnieć lub pokrój w talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki. Oliwki można pozostaw w całości lub pokrój w drobne krążki.
Czosnek i cebulkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodając sól i pieprz. Dodaj kiełbasę jałowcową i delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojone papryki. Po około 10 minutach dodaj bakłażana, cukinię i ogórki, wymieszaj.
Gdy składniki zyskają odpowiednią miękkość, do aromatycznych warzyw dorzuć pokrojone pomidory oraz 1-2 łyżeczki przyprawy do leczo. Całość wymieszaj.
Po kilku minutach dodaj oliwki. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Podawaj z ryżem, świeżym pieczywem lub innym ulubionym składnikiem. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na leczo

Reklama
Reklama
Reklama