Leczo z kiełbaską jałowcową
Leczo to bardzo prosta potrawa. Jednak by wydobyć pełnię smaku, podczas przygotowywania składników warto pamiętać o odpowiedniej kolejności.
- materiały prasowe Appetita
- 4 pomidory
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielona
- 3 ogórki kiszone bądź małosolne
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 500 g kiełbasy jałowcowej
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10-15 sztuk zielonych oliwek
- przyprawa do leczo
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Papryki oraz pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę. Cebulę pokrój w tzw. piórka. Ogórki pokrój w plasterki. Bakłażana i cukinię umyj, pozostaw skórkę i pokrój najpierw na talarki, a potem na połówki. Czosnek zgnieć lub pokrój w talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki. Oliwki można pozostaw w całości lub pokrój w drobne krążki.
Czosnek i cebulkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodając sól i pieprz. Dodaj kiełbasę jałowcową i delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojone papryki. Po około 10 minutach dodaj bakłażana, cukinię i ogórki, wymieszaj.
Gdy składniki zyskają odpowiednią miękkość, do aromatycznych warzyw dorzuć pokrojone pomidory oraz 1-2 łyżeczki przyprawy do leczo. Całość wymieszaj.
Po kilku minutach dodaj oliwki. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Podawaj z ryżem, świeżym pieczywem lub innym ulubionym składnikiem. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na leczo