Leczo ze słoiczka
Leczo ze słoiczka - przepis dla dzieci.
- 1 kg pomidorów
- 1 kg kolorowej papryki
- 1 kg cukinii
- 1 kg cebuli
Składniki zalewy na 1 litr:
- litr wody
- łyżka soli
- łyżka cukru
- kilka ziarenek pieprzu
Cukinię obierz, pokrój w talarki i włóż na 5 minut do wrzątku. Odlej i przelej zimną wodą. Paprykę sparz i pokrój w paski. Pomidory sparz i obierz je ze skórki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Warzywa układaj warstwami we wcześniej wyparzonych słoikach (możesz też wcześniej je wymieszać i dopiero wtedy napełniać słoiki). Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Warzywa w słoikach zalej gorącą zalewą. Pasteryzuj ok. 20 minut.
Jak podawać: Wcześniej wylej leczo na sito i przelej kilka razy wodą, by wypłukać słony smak. Przełóż na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i dodaj pokrojone na kawałki dobrej jakości parówki lub kiełbasę. Podduś 10–15 minut i podawaj z pieczywem. Leczo możesz podać również do ryżu albo makaronu.