Reklama

Reklama
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg kolorowej papryki
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg cebuli

Składniki zalewy na 1 litr:

  • litr wody
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • kilka ziarenek pieprzu

Cukinię obierz, pokrój w talarki i włóż na 5 minut do wrzątku. Odlej i przelej zimną wodą. Paprykę sparz i pokrój w paski. Pomidory sparz i obierz je ze skórki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Warzywa układaj warstwami we wcześniej wyparzonych słoikach (możesz też wcześniej je wymieszać i dopiero wtedy napełniać słoiki). Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj przyprawy. Warzywa w słoikach zalej gorącą zalewą. Pasteryzuj ok. 20 minut.

Reklama

Jak podawać: Wcześniej wylej leczo na sito i przelej kilka razy wodą, by wypłukać słony smak. Przełóż na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i dodaj pokrojone na kawałki dobrej jakości parówki lub kiełbasę. Podduś 10–15 minut i podawaj z pieczywem. Leczo możesz podać również do ryżu albo makaronu.

Reklama
Reklama
Reklama