Letni gulasz
Wypróbuj nasz przepis na letni gulasz. To dość pracochłonne danie, ale bardzo smaczne. Będzie smakowało całej rodzinie. Zrób na obiad letni gulasz.
- 400 g makaronu pióra
- 40 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 160 g sera ricotta
- 200 g szpinaku
- 40 g parmezanu
- 20 g masła
- 120 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 100 ml mleka
- 20 g mąki pszennej
- 4 krople sosu Worcestershire
- sól
- pieprz
Ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj je, następnie odcedź, zalej oliwą z oliwek i zostaw, by ostygły.
W garnuszku rozgrzej oliwę, dodaj umytą marchewkę, mąkę i zalej mlekiem (marchewka powinna być przykryta). Gdy marchewka będzie miękka, zmiksuj ją blenderem. Dodaj sól i pieprz. Następnie odstaw, aż ostygnie. Sos Worcestershire dodaj na samym końcu.
Ugotuj makaron w gotującej się, osolonej wodzie, odcedź.
Rozpuść w rondlu masło, a następnie dodaj umyte liście szpinaku, pokruszoną ricottę i makaron – podsmażaj przez chwilę na dużym ogniu, ciągle mieszając. Upewnij się, że wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Podawaj najpierw układając na talerzu krem z marchewki, następnie makaron ze szpinakiem. Posyp startym parmezanem, na końcu dodaj ziemniaki.
Można również podawać ze świeżymi, posiekanymi ziołami.
Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem