Reklama

Reklama
  • 400 g makaronu pióra
  • 40 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 160 g sera ricotta
  • 200 g szpinaku
  • 40 g parmezanu
  • 20 g masła
  • 120 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 100 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 4 krople sosu Worcestershire
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj je, następnie odcedź, zalej oliwą z oliwek i zostaw, by ostygły.

W garnuszku rozgrzej oliwę, dodaj umytą marchewkę, mąkę i zalej mlekiem (marchewka powinna być przykryta). Gdy marchewka będzie miękka, zmiksuj ją blenderem. Dodaj sól i pieprz. Następnie odstaw, aż ostygnie. Sos Worcestershire dodaj na samym końcu.

Ugotuj makaron w gotującej się, osolonej wodzie, odcedź.

Rozpuść w rondlu masło, a następnie dodaj umyte liście szpinaku, pokruszoną ricottę i makaron – podsmażaj przez chwilę na dużym ogniu, ciągle mieszając. Upewnij się, że wszystkie składniki się dobrze połączyły.

Podawaj najpierw układając na talerzu krem z marchewki, następnie makaron ze szpinakiem. Posyp startym parmezanem, na końcu dodaj ziemniaki.

Można również podawać ze świeżymi, posiekanymi ziołami.

Źródło: materiały prasowe Mamma Mia!/ Lux PR

Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama