Letnia beza z owocami
Delikatna beza z sezonowymi owocami letnimi to świetny pomysł na czerwcowy deser, ale też np. idealne dopełnienie imprezy na rozpoczęcie wakacji.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 22 czerwca 2016 10:26
Reklama
Reklama
- 5 białek
- 30 dag cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka białego octu
- 200 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 4-5 krówek
- 50 ml śmietanki
- świeże owoce do dekoracji
Białka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Dodaj wtedy mąkę i ocet, i dokładnie ubij.
Blachę wyłóż pergaminem, narysuj na nim okrąg. Wypełnij go masą. Bezę susz 45 min w temp. 120 st. C, a potem ok. 4 godz. w temp. 100 st. C. Wystudź.
Kremówkę ubij z cukrem wanilinowym, wyłóż ją na bezę. Obłóż owocami, polej sosem: krówki pokrusz, dodaj śmietankę, podgrzej, mieszając, aż się rozpuszczą.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama