Pełnotłusty jogurt dosłodzony miodem i aromatyzowany masłem migdałowym tworzą bazę tych pożywnych, ale też pełnych smaku lodów. Możesz użyć do nich także nie wegańskich składników.
mat. pras. Zdrowe Lody
1/3 szklanki masła migdałowego domowego lub kupnego
1 szklanka naturalnego pełnotłustego jogurtu
1 szklanka mleka migdałowego domowego lub kupnego
2 mrożone banany
2 łyżki miodu
170 g ciemnej czekolady grubo pokrojonej
1 szklanka prażonych wiórków kokosowych lub orzeszków
Do miksera włóż masło migdałowe, jogurt, mleko migdałowe, banany i miód i miksuj, aż masa będzie gładka.
Wlej masę do foremek. Włóż patyczki. Zamrażaj 3–4 godziny, aby lody stężały.
Przygotuj czekoladową polewę i posypkę. W naczyniu do gotowania na parze (albo w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła. Kiedy całkiem się roztopi, zdejmij z ognia i odstaw.
Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Wyjmij formy z lodami z zamrażarki, polej gorącą wodą i wyjmij lody z foremek. Ułóż je płasko na pergaminie i łyżką delikatnie polej czekoladą. Szybko, zanim czekolada stwardnieje, posyp lody kokosem lub orzechami. Czekaj chwilę, żeby polewa zastygła, odwróć lody i powtórz całą operację.
Włóż blachę do zamrażarki na 5–10 minut. Czekolada w tym czasie powinna stwardnieć. Gotowe lody – każdy zawinięty osobno w pergamin – przechowuj w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku.
mat. pras.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak