Reklama

Reklama
  • 120 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 50 g posiekanej, suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 50 g pełnotłustego jogurtu
  • 50 g bitej śmietany
  • 1/2 opakowania (125 g) „Frucht Eis Zauber“ firmy Diamant (gotowy proszek do robienia lodów)
  • 30 g płatków czekoladowych
  • 50 g polewy z półgorzkiej czekolady
  • 4 chrupiące rożki do lodów (każdy po 5 g)

1. Zagotować sok z żurawiny amerykańskiej razem z żurawiną amerykańską. Następnie przetrzeć i przecedzić przez sitko. Pozostawić do ostudzenia.

2. Ucierać jogurt, śmietanę, „Frucht Eis Zauber“ i ostudzony wywar z żurawiny amerykańskiej przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania delikatnej kremowej piany. Obtoczyć w płatkach czekoladowych. Włożyć do miski i włożyć do zamrażarki na ok. 5 godzin.

3. Polewę czekoladową włożyć w opakowaniu do wody i poczekać aż się roztopi. Zanurzyć brzegi wafelków czekoladowych w polewie i pozostawić do zastygnięcia. W tym celu wstawić wafle do kubka lub szklanki. Resztę polewy wlać do wafelków. Łyżką do lodów uformować kulki i umieścić je w wafelkach.

Czas przygotowania: 40 minut + 5 godzin oczekiwania

Wartość odżywcza w jednej porcji:
Wartość energetyczna: 331,8 kcal/ 1386 kJ
Białko: 4,1 g
Tłuszcz: 13,8 g
Węglowodany: 48,9 g

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama