Lody z jeżyn, kokosa i chia
Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. W tym przepisie używamy ich, aby zyskać budyniową konsystencję lodów. Oto przepis.
- mat. pras. Zdrowe Lody
Opublikowano: wtorek, 23 maja 2017 12:19
Reklama
Reklama
- 4 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
- 400-gramowa puszka lekkiego mleka kokosowego
- 3 łyżki nasionek chia
- 2 szklanki jeżyn
- W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
- Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
- Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama