Reklama

Reklama
  • 4 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
  • 400-gramowa puszka lekkiego mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasionek chia
  • 2 szklanki jeżyn

  1. W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
  2. Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
  3. Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
mat. pras.

Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak

Reklama

Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama