Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. W tym przepisie używamy ich, aby zyskać budyniową konsystencję lodów. Oto przepis.
mat. pras. Zdrowe Lody
4 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
400-gramowa puszka lekkiego mleka kokosowego
3 łyżki nasionek chia
2 szklanki jeżyn
W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
mat. pras.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak