Nasiona chia (z szałwii hiszpańskiej) uważane są za superfood, co oznacza, że zawierają mnóstwo składników odżywczych dzięki obecności kwasów omega-3 i błonnika. W tym przepisie używamy ich, aby zyskać budyniową konsystencję lodów. Oto przepis.
mat. pras. Zdrowe Lody
4 łyżki miodu w odpowiednich porcjach
400-gramowa puszka lekkiego mleka kokosowego
3 łyżki nasionek chia
2 szklanki jeżyn
W małej misce ubijamy 2 łyżki miodu z mlekiem kokosowym i dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 20 minut.
Do małego rondelka wkładamy 2 łyżki miodu i jeżyny. Ustawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3–5 minut, aby jeżyny się rozpadły i puściły sok, a miód rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i rozgniatamy owoce. Kiedy mieszanina trochę ostygnie, przecieramy ją przez gęste sitko do miski, żeby pozbyć się pestek.
Zaczynamy formowanie lodów od warstwy z nasionkami chia, następnie układamy warstwę jeżynową. Idealne paski uzyskamy, jeśli każdą warstwę będziemy osobno mrozić około 30 minut. Wkładamy patyczki. Całość mrozimy 3–4 godziny, aby lody stężały.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak