Reklama

Reklama
  • filet z łososia ze skórą
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz na sos ziołowy
  • pęczek ulubionych ziół (bazylia, oregano, melisa, mięta)
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 100 ml gęstej śmietany lub jogurtu
  • sól, pieprz

Najpierw przygotuj sos. Listki ziół oderwij od gałązek, włóż do rondelka. Dodaj kremówkę i na małym ogniu zagotuj. Odstaw z ognia, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj z gęstą śmietaną (18 proc.).
Filet z łososia pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Na folii ułóż porcje łososia, skrop sokiem z cytryny i przykryj wiórkiem masła. Całość zawiń w folię. Połóż na rozgrzanym grillu i piecz około 10 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.

Zobacz inne przepisy na dania z łososia dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama