Reklama

Reklama
  • 200 g makaronu penne
  • pół puszki pomidorów
  • 1 mała, średnio ostra papryczka chilli
  • 50 g pancetty (suszony zwijany boczek)
  • oliwa z oliwek
  • 25 g natki pietruszki
  • 25 g pecorino romano (ser podpuszczkowy, twardy, lekko pikantny)
  • sól, pieprz, cukier trzcinowy

Ugotuj makaron.
Na dużej patelni przesmaż pokrojoną w paski pancettę. Gdy się zarumieni, dodaj pomidory, posiekane chilli oraz przyprawy - sól, pieprz, cukier trzcinowy (do smaku).
Zagotuj wszystko, do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodaj do niego ugotowany wcześniej makaron, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego sera pecorino.
Wszystkie składniki wymieszaj i rozdziel na porcję. Każdą porcję posyp drugą częścią sera pecorino.

Źródło: materiały prasowe Malma

Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama