Reklama

Reklama
  • 4 pomidory
  • 0,5 paczki makaronu penne
  • kawałek koziego sera lub sera feta
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Reklama

Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i w całości ułóż w garnku. Skrop łyżką oliwy z oliwek. Dopraw solą morską
i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podgrzewaj pod przykryciem, aż będą miękkie. Odparuj nadmiar płynu. Ugotuj pół paczki makaronu penne, odlej i z powrotem wrzuć do garnka. Pomidory lekko rozdrobnij widelcem i wrzuć je razem z sokiem do makaronu. Wymieszaj. Dodaj kawałek pokruszonego koziego sera (rolady) lub sera feta i wlej jeszcze łyżkę oliwy. Wymieszaj delikatnie. Ozdób listkami świeżej bazylii i od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama