Reklama
  • 2-3 szklanki ugotowanego makaronu (np. muszelki, kolanka),
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1/2 l ciepłego mleka,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego (50 g) lub 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • sól, czarny pieprz.

W rondlu rozpuść masło, rozprowadź w nim mąkę i, ciągle mieszając, powoli dodawaj mleko. Ogrzewaj sos do zgęstnienia. Dodaj starty ser i poczekaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj koncentrat albo pomidory z puszki, odrobinę soli i pieprzu, całość wymieszaj. Ugotowany wcześniej makaron polej sosem i podawaj na ciepło.

Reklama

Porcja dla dziecka = 4-5 łyżek potrawy + surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami i sosem z cytryny, cukru oraz oleju sojowego.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama