Mazurek jak pisanka
Mazurki zwane są czasem biżuterią wielkanocnego stołu. To ciasta, przy których trzeba popuścić wodze fantazji. Mają być piękne i bardzo słodkie!
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag zimnego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- kolorowe lukry, orzeszki, migdały do dekoracji
1. Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło pokrój na małe kawałki, połącz z mąką, rozcierając w palcach, albo posiekaj nożem. Wbij jajka i żółtko, nadal siekaj. Dodaj śmietanę i zagnieć szybko ciasto o konsystencji plasteliny.
2. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Wytnij z niego jajko. Przełóż na wałku do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i kuleczki wielkości orzechów laskowych.
4. Z kuleczek ułóż rant mazurka, a z wałeczków - paski na pisance. Blaszkę z ciastem wstaw na godzinę do lodówki, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut (aż ciasto będzie rumiane).
5. Ostudzony mazurek udekoruj kolorowymi lukrami (możesz je zrobić sama lub kupić gotowe), orzeszkami i migdałami. Odstaw do zastygnięcia.
Sprawdź inne wielkanocne przepisy
Polecamy przepis: Mazurek kokosowy