Reklama

Ciasto

Reklama
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
  • 150 dag masła
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Masa marcepanowa

  • 1/2 kg białej fasoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka ze sparzonej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startej laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • sparzone migdały, rodzynki do przybrania

Można też zrobić zamiast marcepanowej masę morelową
Masa morelowa

  • 1/2 kg suszonych moreli
  • woda

Do dekoracji:

  • pokrojone na pół sparzone suszone śliwki,
  • wiórki kokosowe,
  • wiórki migdałowe,
  • sparzone rodzynki

Ciasto
Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać masło żółtko i pozostałe składniki. Ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Następnie wyłożyć do płaskiej blachy i piec w temperaturze 180oC.

Masa marcepanowa
Fasolę namoczyć na noc, wodę odlać, zalać powtórnie wodą i ugotować do miękkości. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na upieczone chłodne ciasto. Ozdobić połówkami migdałów, sparzonymi rodzynkami.

Reklama

Masa morelowa
Morele dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą. W garnku zalać zimną wodą, dodając tyle wody, aby przykrywała morele. Gotować na wolnym ogniu aż morele będą miękkie, często mieszając. W razie konieczności dolać trochę wody. Masę zmiksować. Rozsmarować na kruchym mazurkowym cieście. Masa morelowa doskonale smakuje tez jako dżem na kanapki.

Reklama
Reklama
Reklama