Mazurek z fasolowym marcepanem
Wypróbuj przepis ma mazurek z fasolowym marcepanem
- "Twoje Dziecko"
Ciasto
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
- 150 dag masła
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Masa marcepanowa
- 1/2 kg białej fasoli
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka ze sparzonej cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startej laski wanilii
- szczypta cynamonu
- sparzone migdały, rodzynki do przybrania
Można też zrobić zamiast marcepanowej masę morelową
Masa morelowa
- 1/2 kg suszonych moreli
- woda
Do dekoracji:
- pokrojone na pół sparzone suszone śliwki,
- wiórki kokosowe,
- wiórki migdałowe,
- sparzone rodzynki
Zobacz także
Ciasto
Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać masło żółtko i pozostałe składniki. Ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Następnie wyłożyć do płaskiej blachy i piec w temperaturze 180oC.
Masa marcepanowa
Fasolę namoczyć na noc, wodę odlać, zalać powtórnie wodą i ugotować do miękkości. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na upieczone chłodne ciasto. Ozdobić połówkami migdałów, sparzonymi rodzynkami.
Masa morelowa
Morele dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą. W garnku zalać zimną wodą, dodając tyle wody, aby przykrywała morele. Gotować na wolnym ogniu aż morele będą miękkie, często mieszając. W razie konieczności dolać trochę wody. Masę zmiksować. Rozsmarować na kruchym mazurkowym cieście. Masa morelowa doskonale smakuje tez jako dżem na kanapki.