Mięsne krokieciki
Mięsne krokieciki: przepis.
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 150 g zmielonego gotowanego mięsa
- cebula
- sól
- pieprz mielony
- łyżka posiekanego koperku
Na sos:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- bułka tarta
- olej
Z mąki, jajka, mleka i szczypty soli wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut. Na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem usmaż cienkie naleśniki. Cebulę drobno pokrój, podduś, dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i połową koperku. Wymieszaj. Na naleśniku połóż dwie łyżki farszu. Zwiń w rulonik. Panieruj w jajku i tartej bułce. Obsmaż na oleju. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej powoli mleko, cały czas mieszając. Sos dopraw solą, pieprzem i koperkiem.
Nasza rada: Naleśniki najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. Słonecznikowy i sojowy nadają się tylko do krótkiego smażenia. Na maśle zaś możesz tylko krótko podsmażać. W wysokiej temperaturze powstają w nim szkodliwe dla zdrowia związki.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu