Reklama

Reklama
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 150 g zmielonego gotowanego mięsa
  • cebula
  • sól
  • pieprz mielony
  • łyżka posiekanego koperku

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • bułka tarta
  • olej

Z mąki, jajka, mleka i szczypty soli wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut. Na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem usmaż cienkie naleśniki. Cebulę drobno pokrój, podduś, dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i połową koperku. Wymieszaj. Na naleśniku połóż dwie łyżki farszu. Zwiń w rulonik. Panieruj w jajku i tartej bułce. Obsmaż na oleju. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej powoli mleko, cały czas mieszając. Sos dopraw solą, pieprzem i koperkiem.

Nasza rada: Naleśniki najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. Słonecznikowy i sojowy nadają się tylko do krótkiego smażenia. Na maśle zaś możesz tylko krótko podsmażać. W wysokiej temperaturze powstają w nim szkodliwe dla zdrowia związki.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama