- 1 l bulionu
- 4 duże liście mięty
- sól do smaku
- 450 g świeżego lub mrożonego groszku
- 100 g twarożku kanapkowo-sernikowego
Topping:
- 100 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 5 listków mięty, drobno posiekanych
- sól do smaku
- ok 50 g oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
1. Zagotuj bulion z miętą, wrzuć groszek, gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj na krem. Dopraw solą i dodaj serek, a potem ponownie zmiksuj.
2. Z twarożku, mięty i oliwy przygotujć topping (powinny powstać grudki). Dopraw go solą. Przed podaniem łyżeczką nakładaj grudki toppingu, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na zupy krem dla dziecka
Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Wieluń, producenta serka kanapkowo-sernikowego "Mój Ulubiony".