Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami
Mini pulpeciki wołowe z imbirem w sosie sojowo-cytrynowym, pachnące świeżymi ziołami to danie idealne na spotkanie ze znajomymi - niezbyt ciężkie, świetne jako treściwa przekąska.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Rama Smaż jak szef kuchni
- 600 gramów wołowiny mielonej
- olej
- 60 g orzeszków piniowych lub innych
- bazylia posiekana
- jajko
- 60 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka imbiru tartego
- skórka z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
- sos tabasco
- sos sojowy jasny
- sok z 1 limonki
- posiekana kolendra
W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki i kolendrę. W dużej misce wymieszaj wołowinę, tabasco, orzeszki, bazylię, jajo, imbir, skórkę z limonki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość i uformuj malutkie pulpeciki. Obtocz je delikatnie w mące. Podrzuć ostrożnie, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
Pulpety podsmażaj około 5 minut, odwracając od czasu do czasu. Kuleczki jedz, mocząc je w sosie.
Zobacz więcej przepisów na pulpeciki dla dziecka