Minipizza z brokułami
Minipizza z brokułami - przepis.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 12:13
Reklama
Reklama
- 100 g mąki graham
- 100 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- szklanka wody
Nadzienie:
- 200 g pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki obgotowanych brokułów
- ząbek czosnku
- bazylia
- kawałek mozzarelli
Reklama
Obie mąki wymieszaj. Wlej do nich drożdże i cukier rozpuszczone w łyżce ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj, dolewając wody. Dodaj sól i oliwę i wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Uformuj kulę, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć, rozwałkuj na grubość około 8 mm, uformuj placki. Mniejszą szklanką wyciśnij w każdym placku rowek. Pomidory rozdrobnij, połącz z roztartym czosnkiem i ułóż na cieście tak, by nie wychodziły poza rowek. Połóż brokuły i pokrojony ser. Posyp solą i bazylią. Piecz w piekarniku około 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama