Reklama

Reklama
  • 100 g mąki graham
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szklanka wody

Nadzienie:

  • 200 g pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki obgotowanych brokułów
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • kawałek mozzarelli

Reklama

Obie mąki wymieszaj. Wlej do nich drożdże i cukier rozpuszczone w łyżce ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj, dolewając wody. Dodaj sól i oliwę i wyrabiaj, aż stanie się elastyczne. Uformuj kulę, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć, rozwałkuj na grubość około 8 mm, uformuj placki. Mniejszą szklanką wyciśnij w każdym placku rowek. Pomidory rozdrobnij, połącz z roztartym czosnkiem i ułóż na cieście tak, by nie wychodziły poza rowek. Połóż brokuły i pokrojony ser. Posyp solą i bazylią. Piecz w piekarniku około 15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama