Minipizza ze szparagami
Pizzy ze szparagami nie oprze się nikt! Ani dorosły, ani dziecko. To prawdziwie wiosenne danie, które można zajadać i na ciepło, i na zimno. Oto przepis na minipizzę ze szparagami i pesto.
- mat. pras. Bakalland
- opakowanie ciasta do pizzy
- 100 g pasty pomidorowej
- pęczek zielonych szparagów
- świeża bazylia
- 75 g orzechów piniowych, np. Bakalland
- 100 g migdałów w płatkach, np. Bakalland
- mała cukinia
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- oliwa
Ciasto ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Następnie przygotuj pesto: liście bazylii, orzeszki pinii, garść płatków migdałów, oliwę, kilka kropli soku z cytryny przełóż do osobnego naczynia i zblenduj na gładką masę. Następnie spód do pizzy posmaruj pastą pomidorową i pesto. Na to wszystko ułóż cienko pokrojone plasterki cukinii i szparagi. Wszystkie składniki skrop delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, posyp pozostałymi płatkami migdałów i włóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20-30 minut. Gotową pizzę ozdób świeżą bazylią.
Zobacz też inne przepisy na pizze