Minipizza ziemniaczana (bez drożdży)
Minipizza ziemniaczana to pizza inna niż wszystkie, bo zrobiona bez dodatku drożdży. Jej tajemnica tkwi w ziemniaczanym spodzie, który z zewnątrz jest chrupiący, a w środku miękki i bardzo delikatny. Dzieci ją pokochają!
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje Dziecko"
(na 8 szt.):
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebulka
- 2 garście szpinaku
- sól
- bazylia
- oregano
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Przestudzone przepuść przez praskę lub dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj do nich jajko, przyprawy oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszaj masę. Uformuj małe pizze i wyłóż je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Pomidory obierz ze skórki i duś do otrzymania konsystencji gęstego sosu. Szpinak zblanszuj. Cebulkę pokrój w talarki. Na spód pizzy wylej sos pomidorowy, wyłóż cebulkę i szpinak. Całość ponownie umieść w piecu i piecz przez 20 minut. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na pizze dla dziecka
Przepis, zdjęcia, wykonanie dania - blog kulinarny Zajadam szpinak.