Reklama
  • 200 g piersi z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g białego twarogu
  • kilka łyżek naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • kilka cienkich gałązek szczypiorku

Reklama

Mięso z indyka umyj, osusz, a następnie lekko natrzyj oliwą z oliwek. Zawiń w folię i piecz je w piekarniku w 180°C przez 20–30 minut. Gdy pieczeń będzie już wystudzona, pokrój ją w bardzo cienkie paseczki, najlepiej pod skosem. W międzyczasie biały ser dokładnie wymieszaj z jogurtem, tak by nie było grudek i powstała jednolita puszysta masa. Dodaj do niej posiekany koperek. Plasterki indyka posmaruj twarogową pastą, a następnie ściśle je zwiń. Na środku przewiąż je gałązką szczypiorku. Takie roladki dziecko może jeść samo, trzymając je w rączkach – jeśli umie już dobrze gryźć. Jeśli nie, pokrój roladki na kawałki, zanim podasz je maluchowi. Możesz również przygotować z nich pojazd: dwie roladki umieść pod kromką chleba, z przodu i z tyłu. Na wierzch kromki, na środku połóż roladkę, a z drugiej, przekrojonej na pół, zrób siedzenie. Kolejną połówkę wykorzystaj jako podstawę kierownicy, którą wykonasz z plasterka marchewki.

Reklama
Reklama
Reklama