Minitarta z truskawkami
Minitarty z truskawkami urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować dla dziecka na każdą okazję.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
- szklanka z mielonych płatków orkiszowych
- 3 łyżki masła
- łyżka miodu
- łyżka cukru
- 4 łyżki mąki
- 3 truskawki
- budyń waniliowy
Dwie łyżki masła rozpuść w rondelku i przelej je do zmielonych płatków orkiszowych, dodaj łyżkę miodu. Wyrób ciasto i wyłóż nim spód oraz boki foremek do pieczenia. Piecz 8–10 minut w piekarniku w 180°C do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie przygotuj kruszonkę: zagnieć mąkę, cukier i łyżkę masła. Rozsyp ją na papierze do pieczenia i też włóż do piekarnika. Zapiekaj kilka minut. Foremki i kruszonkę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu i wyłóż go do foremek. Truskawki umyj i odszypułkuj. Pokrój w kosteczkę i połóż je na budyń. Posyp kruszonką.
Zobacz inne przepisy na ciastka dla dziecka
Przepisy, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: Zajadam szpinak