Mleko ryżowe
Mleko ryżowe doskonale komponuje się w deserach i koktajlach, stanowi dobrą podstawę zdrowego śniadania, a także godnie zastąpi mleko krowie w ciastach i innych wypiekach. Oto przepis na mleko ryżowe.
Opublikowano: piątek, 25 listopada 2016 17:06
Reklama
Reklama
- 1/2 kg ryżu
- 2 litry wody
- szczypta soli
- cukier (opcjonalnie)
- wanilia (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
Opłukany ryż wsyp do wody, dodaj odrobinę soli i gotuj przez ok. 2 godziny. Do ostudzonej masy możesz dosypać odrobinę cukru (według uznania). Całość zmiksuj, by uzyskać płynną konsystencję. Jeśli mleko jest za gęste, możesz dolać trochęwody. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii lub szczyptę cynamonu.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z ryżem
Reklama
Reklama
Reklama