Muffiny ze szpinakiem
Zastanawiasz się, jak przemycić szpinak w daniu dla dziecka. Wypróbuj nasz przepis na muffiny ze szpinakiem.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
(6 muffinów)
- 2 jaja
- mała cebulka
- 3 garście świeżego szpinaku
- 300 g twarożku
- odrobina masła
Cebulkę obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie lekko podduś na patelni z dodatkiem masła. Szpinak dokładnie umyj i zblanszuj. Wymieszaj wszystkie składniki: podduszoną cebulkę, zblanszowany szpinak, jajka i twarożek. Masę przełóż do foremek na muffiny, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz na złoty kolor przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Rada: Muffiny w wersji wytrawnej bez dodatku mąki są mięciutkie i zdrowsze od słodkich wypieków. Można je podawać na drugie śniadanie lub jako przekąskę między posiłkami.
Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem
Pomysł dania i wykonanie: blog kulinarny "Zajadam Szpinak"