Reklama

Reklama
  • 2 ½ łyżki herbaty liściastej Earl Grey,
  • 1 ½ szklanki śmietanki kremówki,
  • 2 tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 białka dużych jaj,
  • sól,
  • 2 łyżeczki cukru

Zaparzyć 1 ½ łyżeczki liści herbaty w ¼ szklanki wrzącej wody. Parzyć przed 4 minuty, a następnie odcedzić napar. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisu napar odstawić.
W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać do niej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40 minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Następnie, miskę odporną na ciepło, ustawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, czekoladę szczyptę soli oraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, aż czekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnie gładką konsystencję. Wtedy zdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut.
Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubitą w ten sposób pianę, powoli dodawać do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając, aż stanie się jednolita.
Tak przygotowany mus rozłożyć na 6 miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Polecamy: Mus z gruszek do słoików

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama