
- marchew 400g
- pół czerwonej papryki
- wiórki kokosowe 3 łyżki
- olej kokosowy extra virgin 1 łyżka
- olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka
- siemię lniane 1 łyżka
- curry 1 łyżeczka
- imbir 1 łyżeczka
- kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka
- sól morska szczypta
Jako dodatek:
- chleb żytni jasny/razowy/orkiszowy
- Marchewki ugotować w wodzie, bez obierania, aż będą miękkie. Odstawić, aby przestygły, obrać i zmiksować blenderem na gładką masę.
- Wiórki kokosowe zmielić w młynku/rozdrobnić blenderem. Oddzielnie również zmielić siemię lniane.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Przełożyć na nią rozdrobnioną marchewkę i posypać przyprawami – wymieszać.
- Dodać do marchewkowego puree zmielone wiórki kokosowe i dusić razem około 1 minutę.
- Zdjąć masę z patelni i ewentualnie doprawić solą do smaku.
- Następnie gdy nieco przestygnie dodać zmielone siemię lniane oraz olej lniany i dokładnie wymieszać.
- Można podawać z chlebem lub zmieszać z płatkami owsianymi.
www.invimed.pl
Wartości musu marchewkowo-kokosowego
Wartość energetyczna: 486 kcal
Białko: 7,4 g
Węglowodany: 43,6 g
Tłuszcz: 40,2 g
Błonnik: 19,6 g
Kwasy tłuszczowe omega-3: 9,1 g
Żelazo (mg): 3,6
Foliany (µg): 145
Witamina E (mg): 5,2
Witamina C (mg): 36
Cynk (mg): 2,0
Wapń (mg): 192
Magnez (mg): 127