Reklama
  • 2 bakłażany
  • 1/2 kg wołowiny (jagnięciny)
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka tartego parmezanu

Reklama

Bakłażana umyj i pokrój w cienkie plastry. Posól, zostaw na pół godziny, opłucz. Zrumień je bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Odstaw. Cebulę obierz i pokrój w plas-try. Czosnek obierz i drobno pokrój. Mięso zmiel, wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż 5 minut, stale mieszając, aż się zetnie. Dodaj cebulę, czosnek i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę, odrobinę soli i pieprzu. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. W żaroodpornym naczyniu ułóż połowę bakłażana. Rozłóż mięso, przykryj resztą bakłażana. W misce roztrzep jajka, dodaj jogurt, przypraw solą i pieprzem. Mieszanką polej zapiekankę, posyp tartym parmezanem. Piecz 45 minut w piekarniku w 180ºC.

Reklama
Reklama
Reklama