Musaka
Musaka: przepis.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 15:02
Reklama
Reklama
- 2 bakłażany
- 1/2 kg wołowiny (jagnięciny)
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- łyżka tartego parmezanu
Reklama
Bakłażana umyj i pokrój w cienkie plastry. Posól, zostaw na pół godziny, opłucz. Zrumień je bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Odstaw. Cebulę obierz i pokrój w plas-try. Czosnek obierz i drobno pokrój. Mięso zmiel, wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż 5 minut, stale mieszając, aż się zetnie. Dodaj cebulę, czosnek i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę, odrobinę soli i pieprzu. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. W żaroodpornym naczyniu ułóż połowę bakłażana. Rozłóż mięso, przykryj resztą bakłażana. W misce roztrzep jajka, dodaj jogurt, przypraw solą i pieprzem. Mieszanką polej zapiekankę, posyp tartym parmezanem. Piecz 45 minut w piekarniku w 180ºC.
Reklama
Reklama
Reklama