Reklama
  • 800 g brokułów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 strąk czerwonej papryki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1/4 l śmietany,
  • 2 łyżki pokrojonego pomidora (świeżego lub z puszki),
  • 300 g makaronu typu muszelki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 60 g startego żółtego sera.

Umyte brokuły podziel na różyczki, łodyżki pokrój w kostkę. Ugotuj je. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój i podsmaż, aż zmiękną. Dodaj brokuły, sól, pieprz oraz pomidory. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). Od czasu do czasu mieszaj i dolewaj w razie potrzeby wody. Dodaj śmietanę i jeszcze chwilę gotuj. Ugotowany makaron polej sosem z brokułami i posyp serem.
Porcja dla dziecka – 3 łyżki

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama