Reklama

Naleśniki:

Reklama
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej

Na nadzienie:

  • 50 dag śliwek bez pestek
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • jajko
  • łyżka cukru wanilinowego

Z podanych składników rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Smaż na patelni nieco grubsze naleśniki.
Jeszcze ciepłe placki zwiń w rulony, każdy pokrój na 4 części. Owoce umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
Cząstki owoców zawijaj w paski naleśnikowe i ustawiaj pionowo w natłuszczonej i obsypanej bułką formie.
Całość zalej śmietanką wymieszaną z jajkiem i łyżką cukru. Zapiekaj w temp. 180 st. C przez 30 minut.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta i desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama