Naleśniki zapiekane ze śliwkami
Idealne jesienne ciasto ze śliwkami zrobione z naleśników. Naleśniki zapiekane ze śliwkami posmakują każdemu małemu niejadkowi, świetnie się sprawdzą jako deser.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 27 września 2016 13:03
Reklama
Naleśniki:
Reklama
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
Na nadzienie:
- 50 dag śliwek bez pestek
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- jajko
- łyżka cukru wanilinowego
Z podanych składników rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Smaż na patelni nieco grubsze naleśniki.
Jeszcze ciepłe placki zwiń w rulony, każdy pokrój na 4 części. Owoce umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki.
Cząstki owoców zawijaj w paski naleśnikowe i ustawiaj pionowo w natłuszczonej i obsypanej bułką formie.
Całość zalej śmietanką wymieszaną z jajkiem i łyżką cukru. Zapiekaj w temp. 180 st. C przez 30 minut.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta i desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama