Reklama

Reklama
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżkę stopionego masła
  • szklanka mleka
  • ½ szklanki śmietanki
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • ½ szklanki jagód
  • ½ szklanki porzeczek
  • kilka listków mięty
  • olej

Umyj starannie jajko i wbij do misy miksera. Dodaj mleko, stopione masło i obydwa rodzaje mąki. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, aby ciasto dojrzało. Pokrój brzoskwinie na kawałki i za pomocą miksera zamień w papkę. Dodaj do nich śmietankę i wymieszaj. Używając pędzelka posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Zwiń naleśniki w rulony i pokrój je w ślimaczki. Ułóż je na talerzyku, polej brzoskwiniowym sosem i ozdób uprzednio umytymi jagodami, poziomkami i listkami mięty.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama