Naleśnikowe ślimaczki z brzoskwiniową nutką
Naleśniki w kształcie ślimaczków polane pysznym dżemem brzoskwiniowym to propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla twojego dziecka.
- Jadwiga Modelewska
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- jajko
- łyżkę stopionego masła
- szklanka mleka
- ½ szklanki śmietanki
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- ½ szklanki jagód
- ½ szklanki porzeczek
- kilka listków mięty
- olej
Umyj starannie jajko i wbij do misy miksera. Dodaj mleko, stopione masło i obydwa rodzaje mąki. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny, aby ciasto dojrzało. Pokrój brzoskwinie na kawałki i za pomocą miksera zamień w papkę. Dodaj do nich śmietankę i wymieszaj. Używając pędzelka posmaruj patelnię oliwą. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, łyżką wazową wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Zwiń naleśniki w rulony i pokrój je w ślimaczki. Ułóż je na talerzyku, polej brzoskwiniowym sosem i ozdób uprzednio umytymi jagodami, poziomkami i listkami mięty.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser