Reklama

Ciasto na omlet:

Reklama
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli

Krem miodowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 gram masła
  • 1 szklanka wody

Myjemy jajka, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Gdy piana będzie już ubita, dodajemy do niej żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Znów ostrożnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy omlet.

W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym i miodem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas musimy mieszać, bo mleko zacznie gęstnieć jak budyń i mogą się pojawić grudki.
Gdy uzyskamy już budyń, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy masło. Mieszamy, by rozpuściło się ono w gorącej masie budyniowej. Gotową masę nakładamy na omlet, który składamy na połówkę.

Przepis nadesłany przez Tomasza Groberskiego na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama