Omlet z miodowym kremem
Wypróbuj przepis na pyszny omlet z miodowym kremem. Takie śniadanie zasmakuje całej rodzinie. Smacznego!
- Tomasz Groberski
Ciasto na omlet:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
Krem miodowy:
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 gram masła
- 1 szklanka wody
Myjemy jajka, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. Gdy piana będzie już ubita, dodajemy do niej żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Znów ostrożnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy omlet.
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym i miodem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, tak by nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas musimy mieszać, bo mleko zacznie gęstnieć jak budyń i mogą się pojawić grudki.
Gdy uzyskamy już budyń, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy masło. Mieszamy, by rozpuściło się ono w gorącej masie budyniowej. Gotową masę nakładamy na omlet, który składamy na połówkę.
Przepis nadesłany przez Tomasza Groberskiego na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie