Orzechy prażone w miodzie i ciastkach maślanych
Orzechy prażone w miodzie i ciastkach maślanych to przepyszna przekąska, w sam raz do kawy czy na podwieczorek dla dziecka. To źródło wielu składników zawartych w orzechach i miodzie, ale ni8e można z nimi przesadzić :)
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
- 200 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 100 g herbatników (2 opakowania)
Orzechy prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 8 minut. Herbatniki kruszymy blenderem lub przy pomocy dwóch desek na drobną kruszonkę. Uprażone orzechy przekładamy do miski i polewamy miodem, mieszamy. Pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem brązowym i dosypujemy do orzechów. Całość należy dokładnie wymieszać. Gotowe orzechy rozsypujemy na papierze pergaminowym, aby się nie posklejały i zastygły razem z kruszonką.
Tak przygotowane orzechy są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek lub serów. Sprawdzą się także jako drobna przekąska.
Zobacz więcej przepisów na różne przekąski dla dziecka