Owsiany burger z konfiturą z czerwonej cebuli
Kto powiedział, że burgery można robić tylko z mięsa? Także owsiany burger świetnie zaspokoi głód. Gdy dodasz do niego konfiturę z czerwonej cebuli, danie zrobi się naprawdę wykwintne.
- Akademia Soligrano
Opublikowano: środa, 23 sierpnia 2017 12:38
Reklama
Reklama
- 60 g ekspandowanego owsa, np. Soligrano BIO
- bułka
- 100 g ciecierzycy
- 5 g świeżego czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g czerwonej cebuli
- 50 g białej cebuli
- 100 g konfitury z czarnej porzeczki
- 20 g masła
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- mielony imbir
- kmin rzymski
- kolendra
- Ciecierzycę zalej zimną wodą i zostaw na noc.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka i przesmaż w rondelku na maśle ze szczyptą soli, aż do przeszklenia.
- Do rondelka z przesmażoną cebulką dodaj konfiturę z porzeczek i duś aż do miękkości, na wolnym ogniu.
- Namoczoną ciecierzycę rozdrobnij blenderem wraz z owsem ekspandowanym, czosnkiem, natką pietruszki, białą cebulą i przyprawami: szczyptą soli, pieprzu, mielonego imbiru kolendry oraz kminu rzymskiego. Masę odstaw na 20 minut do lodówki.
- Z zimnej masy formuj burgery i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Zaleca się, aby kotlet był grubości 1 cm, smażony do uzyskania złocistej barwy.
- Po smażeniu zdejmij kotleta z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przekrój bułkę na pół i włóż obie części do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po wyjęciu nałóż kotlet na dolną część bułki, na niego konfiturę z cebulą i nakryj drugą częścią bułki.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na burgery i hamburgery
Reklama
Reklama
Reklama