Reklama

Reklama
  • 60 g ekspandowanego owsa, np. Soligrano BIO
  • bułka
  • 100 g ciecierzycy
  • 5 g świeżego czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 50 g białej cebuli
  • 100 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 20 g masła
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • mielony imbir
  • kmin rzymski
  • kolendra

  1. Ciecierzycę zalej zimną wodą i zostaw na noc.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i przesmaż w rondelku na maśle ze szczyptą soli, aż do przeszklenia.
  3. Do rondelka z przesmażoną cebulką dodaj konfiturę z porzeczek i duś aż do miękkości, na wolnym ogniu.
  4. Namoczoną ciecierzycę rozdrobnij blenderem wraz z owsem ekspandowanym, czosnkiem, natką pietruszki, białą cebulą i przyprawami: szczyptą soli, pieprzu, mielonego imbiru kolendry oraz kminu rzymskiego. Masę odstaw na 20 minut do lodówki.
  5. Z zimnej masy formuj burgery i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Zaleca się, aby kotlet był grubości 1 cm, smażony do uzyskania złocistej barwy.
  6. Po smażeniu zdejmij kotleta z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Przekrój bułkę na pół i włóż obie części do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po wyjęciu nałóż kotlet na dolną część bułki, na niego konfiturę z cebulą i nakryj drugą częścią bułki.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na burgery i hamburgery

Reklama
Reklama
Reklama