Paprykowe ferrari
Bardzo pomysłowy obiad dla małych pasjonatów szybkich samochodów.
- Piotr Modelewski
- 15 dag ryżu
- 10 dag mrożonego groszku
- 15 dag filetu z kurczaka
- 1 puszka mandarynek
- 15 dag jogurtu
- 100ml śmietany 36%
- 4 strąki czerwonej papryki
- 1 ogórek
- 2 kromki chleba
- olej
- sól
- pieprz
- curry
Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj groszek. Odstaw do przestudzenia. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju, obsmaż mięso, dopraw solą i pieprzem. Odcedź mandarynki (syrop pozostaw). Wymieszaj jogurt ze śmietaną. Dopraw do smaku curry, solą, pieprzem oraz 2-3 łyżkami soku z mandarynek. Połącz z ryżem z groszkiem oraz usmażonym kurczakiem. Papryki umyj. Z każdego strąka odkrój nie więcej niż 1/3 miąższu i wykorzystaj do zrobienia „klap” i „spoilerów” ferrari. Umyj ogórek i pokrój na 16 grubych plasterków. Zrób z nich opony. Ostrym nożykiem wytnij w plasterkach ogórka "bieżniki”. Gruby plaster ogórka przekrój na połówki. Zrób z nich samochodowe kierownice. Z chleba wytnij foremką do ciastek misia. Paprykowe strąki napełnij sałatką. Z przodu umieść ogórkowe kierownice. Kierowcę misia posadź w sałatce. „Ferrari” wyposaż w koła, spoilery i klapy.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu